Tämä on G o o g l en välimuistitallenne kohteesta http://www.iltakajo.com/index.php haettu 26. syyskuu 2006 05:39:02 GMT.
G o o g l en välimuisti on tilannevedos, jonka otimme sivusta Webissä liikkuessamme.
Sivu on voinut muuttua sen jälkeen. Napsauta tätä, jos haluat nähdä nykyisen sivun sitä korostamatta.
Tämä Googlen oma kopio alkuperäisestä verkkosivusta voi viitata kuviin joita ei enää ole. Voit katsoa myös tekstimuotoista versiota sivusta (ei sisällä linkkejä kuviin).
Luo linkki tai tallenna kirjanmerkki tälle sivulle käyttämällä linkkiä: http://www.google.com/search?q=cache:mVDUYt2-ngEJ:www.iltakajo.com/index.php


Googlella ei ole mitään suhteita tämän sivun tekijöihin eikä se ole vastuussa sivun sisällöstä.

P A R H A A T   P A L A T

Tolosen yhteistyökumppanit
E-EPA:n tehoa ei ole todistettu
Kovia väitteitä II
Kovia väitteitä I
Puuttuvaa lähdekritiikkiä
Tohtori tuomioistuimessa
Tohtorit sotasilla
Uusi masennuslääkeskandaali?

T U T U S T U   M Y Ö S :

Skepsis: Uskomuslääkintä
Skepsis: Plasebo
Skepsis: Nosebo
Skepsis: Pseudotiede

space

T O H T O R I   T O L O N E N   -   P A R H A A T   P A L A T


Kuka on Tohtori Tolonen?

Kotisivujensa mukaan hän on "lääketieteen ja kirurgian tohtori ja Helsingin yliopiston Kansanterveystieteen laitoksen dosentti.


Mikä tämä sivusto on?

Esittelen täällä älyttömyyksiä, Tohtori Tolosen parhaita paloja, joita hän esittää ympäri nettiä eri keskusteluryhmissä. Joissakin tapauksissa kysymyksessä on kysymys vakavista asioista, kuten liikoja lupaavasta ja Suomen Lääkäriliiton ohjeiden vastaisesta (luontaistuotteiden) markkinoinnista ja psyykelääkevastaisuuden lietsomisesta mielenterveyspotilaille suunnatulla keskustelupalstalla.

Lisäksi osoitan, ettei kaikki väitteet luontaistuotteiden myönteisistä vaikutuksista ole totta.


Onko sinulla kokemuksia Tohtori Tolosesta? Koetko tulleesi huijatuksi? Onko hän esiintynyt jossakin netin keskusteluryhmässä mielestäsi arveluttavasti? Jos haluat jakaa tietosi täällä, lähetä sähköpostia: tolonen@iltakajo.com. Kaikki yhteydenotot käsitellään luottamuksellisesti.


Tolosen yhteistyökumppanit (päivitetty 20.2.2006)

YLE TV1:n ohjelma MOT esitti maanantaina 15.05.2000 klo 20:00 jakson otsikolla "Pehmeitä hoitoja, kovaa rahastusta" (tässä myös PDF-muodossa).

Tohtori Tolonen ja Biovita Oy viittaavat usein Tohtori Antti Arstilaan. Esimerkiksi tällä sivulla sanotaan näin:

E-EPA-niminen omega-3 imeytyy vereen parhaiten,sanoo professori Antti Arstila.

Moni meistä uskoo helposti lääketieteen tohtoria, professoritasoista asiantuntijaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki mikä kiiltää, ei ole kultaa. YLE:n toimittajat selvittivät, että Antti Arstila, Matti Tolonen ja lisensiaatti Kaarlo Jaakola alkoivat 1980-luvun alussa kaupitella erilaisia antioksidantteja, joita he itse suosittelivat ratkaisuksi moniin kansanterveydellisiin ongelmiin.

He perustivat 1982 Biomed Oy nimisen yrityksen, jonka toimialana oli lääkkeiden ja erikoisvalmisteiden kehittäminen, valmistaminen ja myynti. Yritys toimii edelleen. Samassa osoitteessa toimii myös vuotta aikaisemmin perustettu Arstilan ja Jaakkolan omistama Mineraalilaboratiorio Mila Oy.

Samaan yritysryppääseen kuuluivat myös eri kaupungeissa toimivat Antioksidanttiklinikat. Nämä Helsingissä ja Tampereella sekä Oulussa toimivat yritykset omistaa nykyisin Kaarlo Jaakkola, samassa osoitteessa kuin Biomed Oy.

Vaikka ohjelmaa tehdessä vuonna 2000 toimittajat totesivat Tolosen ja Arstilan jääneen Biomedin toiminnasta syrjään, esimerkki asettaa näiden herrojen uskottavuuden kyseenalaiseksi. Kyseessä ei ole lääketieteellinen tutkimustoiminta, vaan liiketoiminta. Tämä on syytä pitää mielessä myös Tohtori Tolosen markkinointipuheita kuunnellessa.

Esimerkkinä tuo MOT:ssa esitetty kuvio: Potilas tulee Antioksidanttiklinikalle, jossa hänet määrätään saman omistajan laboratiorion tutkimuksiin. Potilas saa vaivoihinsa parannuskeinoksi liudan antioksidantteja, jotka toimittaa edelleen saman omistajan yritys. YLE:n tietojen mukaan lääkäri Jaakkola on saanut Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta useita vakavia huomautuksia. Kuka jaksaa enää uskoa puoluettomuuteen?

Mutta mikä mies Antti Arstila on? MOT:issa esitetty teksti on kovaa luettavaa. Ohjelmassa esitettiin esimerkkitapaus syöpäpotilaasta, joka erehtyi Arstilan "hoidettavaksi". Vaikean syövän hoitoon potilas sai erilaisia luontaistuotteita, mm. hainristoa- ja öljyä, sienirihmastoa ja TRIB-jauhetta. Potilaalle annettiin kuva, että hoito olisi arkipäivää Ruotsissa Karoliinisessa instituutissa. Tämä ei kuitenkaan pitänyt missään määrin paikkaansa. On syytä siis kysyä, kuinka monet esitetyt väitteet kestäisivät päivänvalon tarkemmissa tutkimuksissa.

Vaikka MOT:in käsikirjoitus on vanha, sen sanoma ei ole vanhentunut vuosien saatossa. Näiden luontaistuotekauppiaiden kanssa on syytä olla varuillaan, kaikkea heidän sanomaansa ei pidä nielaista purematta kunnolla.


E-EPA:n tehoa ei ole todistettu (päivitetty 20.2.2006)

Heinäkuussa 2005 julkaistiin Yhdysvalloissa tutkimus Effects of Omega-3 Fatty Acids on Mental Health (Omega-3 rasvahappojen vaikutus mielenterveyteen), joka ravistaa kalaöljyteollisuuden perustuksia. Tohtori Tolosen E-EPA ja muut vastaavat kalaöljyt eivät vaikutakaan mielenterveyteen niin vahvasti, mitä useissa yhteyksissä annettu ymmärtää. Erityisesti luontaistuotteita markkinoivat tahot ovat vaienneet tästä tutkimuksesta, vaikka kuluttajien kannalta tämä se tarjoaa hyvin mielenkiintoista tietoa.

Tutkimuksen tarkoituksena oli yksilöidä, arvioida ja koota todisteita omega-3 rasvahappojen vaikutuksesta ihmisen mielenterveyteen tekemällä systemaattinen katsaus lääketieteelliseen kirjallisuuteen ja tutkimuksiin.

Tutkituista tutkimusraporteista suurin osa käsitteli skitsofreniaa tai masennusta. Näiden lisäksi myös ADHD erottui selkeästi joukosta. Monet tutkimuksista osoittautuivat heikkolaatuisiksi tai huonosti soveltuviksi Pohjois-Amerikalaiseen väestöön (vastaa suomalaista).

Vähäistäkään näyttöä omega-3 rasvahappojen hyödystä täydentävänä skitsofrenian hoitomuotona ei joko ole tai on vain sen käytöstä lyhytaikaisena tukena. Lisätutkimukset saattavat osoittaa lyhyt- tai pitkäaikaisen terapeuttisen arvon.

Vain yksi tutkimus osoitti merkittävää kliinistä vaikutusta 1000 mg:n päiväannostuksella 17 potilaan 12 viikkoa kestäneessä plasebo-kontrolloidussa tutkimuksessa. Tätä ei voi ottaa tueksi näkemykselle että EPA soveltuisi masennusoireiden täydentäväksi hoidoksi.

Tutkimuksen perusteella emme voi päätellä mitään omega-3 rasvahappojen käytöstä edes täydentävänä hoitona, saati ensisijaisena hoitona yhteensään tutkimuksessa käsiteltyyn psyykkiseen häiriöön. Tutkimukset omega-3:n käytöstä ensisijaisena hoitomuotona olivat ylipäältään harvinaisia.

Tarvitaan paljon enemmän tutkimusta, niiden suunnittelun ja tutkimusmenetelmien parantamista, ennen kuin voimme varmistua ruoan tai ravintolisien sisältämästä omega-3 rasvahappojen myönteisestä vaikutuksesta psyykkisten häiriöiden ensisijaisessa ehkäisyssä.

Yhteenvetona, tutkimuksen perusteella mitään varmuutta omega-3 lähteiden, annosten tai yhdistelmien terapeuttisista tai ehkäisevistä mahdollisuuksista ei ole olemassa. Rajoitteet näyttöjen perusteissa estivät tutkimuksessa tunnistamaan kovarianssien (mittaa kahden muuttujan yhtäaikaista vaihtelua) vaikutusta (esim. tupakointi, alkoholin käyttö, psyykelääkitys) omega-3 määrien ja kliinisten tulosten välillä.

PUFA (monityydyttymättömät rasvahapot) biomarkkerien ja psyykkisten häiriöiden välisestä suhteesta tiedetään hyvin vähän. Tutkimuksia, joissa etsitään mahdollista yhteyttä nautittujen omega-3 rasvahappojen tai PUFA biomarkkereiden määrän ja psyykkisen häiriön jatkumisen tai uudelleen esiintymisen välillä, ei käytännössä esiintynyt.

Tämä tutkimus on saatavava kokonaisuudessaan PDF-muotoisena (3,6 Mt, 415 sivua).

Tutkimuksen on toteuttanut U.S. Department of Health & Human Services (http://www.hhs.gov/) eli Yhdysvaltojen terveysministeriön alaisuudessa toimiva virasto Agency for Healthcare Research and Quality (http://www.ahrq.gov/), vapaasti käännettynä Terveydenhuollon tutkimuksen ja laadun virasto.

Toimeksiantajana ja rahoittajana oli National Institutes of Health (http://www.nih.gov) ja sen Täydentävän ruokavalion yksikkö Office of Dietary Supplements (http://dietary-supplements.info.nih.gov).

Tutkijoina toimivat Howard M Schachter (PhD), Kader Kourad (MD, PhD), Zul Merali (PhD), Andrew Lumb (BA), Khai Tran (PhD), Maia Miguelez (PhD), Gabriela Lewin (MD), Margaret Sampson (MLIS), Nick Barrowman (PhD), Hope Senechal (BSc), Candice McGahern (HRA), Li Zhang (BSc), Andra Morrison (BSc), Jakov Shlik (MD, PhD), Yi Pan (MSc), Elizabeth C Lowcock (BScH), Isabelle Gaboury (MSc), Jacques Bradwejn (MD) ja Anne Duffy (MD).

Yhtenäisen lähestymistavan varmistamiseksi kolme alan asiantuntijaorganisaatiota auttoi tutkimusmenetelmien valinnassa.

Tutkimuksessa auttaneet organisaatiot:
- Southern California-RAND
- Tufts-New England Medical Center
- University of Ottawa

Käytettyjä tietokantoja:
- MEDLINE
- Embase
- The Cochrane Library
- PsycInfo
- CAB Health

Huom! MEDLINE sisältää yli 15 miljoonaa ja Embase yli 16 miljoonaa viitettä, eli ne ovat hyvin kattavia.

Tutkimuksessa huomioitiin tutkittavassa lähteessä esitetyt tulokset. Esimerkiksi omega-3:n käytöstä masennuksen hoidossa oleelliset avainkysymykset olivat:
- ovatko omega-3 rasvahapot tehokkaita (pääasiallisena tai täydentävänä) hoitona masennuksessa?
- onko omega-3 rasvahappojen kulutus mukaan lukien ruokavalio ja/tai ravintolisät yhteydessä masennuksen syntyyn, jatkumiseen tai uusiutumiseen?
- onko masennuksen synty, jatkuminen tai uusiutuminen yhteydessä omega-3 tai omega-6 rasvahappojen pitoisuuteen biomarkkereissa
- Mitä näyttöä on haitallisista sivu- tai yhteisvaikutuksista, joilla on yhteys omega-3 rasvahappojen käytöön?

Lisäksi tarkasteltiin, kuinka tuloksiin vaikuttavia muita asioita oli huomioitu:
- perusjoukko (esim. ensisijainen diagnoosi, häiriön taso, tupakointi ja alkoholin käyttö)
- ympäristöolosuhteet (esim. omega-3:n lähde, tyyppi, annostus, kulutustapa, keskeytyksen pituus, ruokavalion omega-6/omega-3 pitoisuudet)
- vertailu/kontrolli (esim. käytetty plasebo)
- muut (esim. samanaikainen psyykelääkitys, muiden ravintolisien käyttö)


Kovia väitteitä II (päivitetty 20.2.2006)

Bio Vita Oy:n sivulla verrataan E-EPA:aa ja masennuslääkkeitä:

EPA on suositeltavampi ensisijaisena hoitona kuin synteettiset lääkkeet, joilla kaikilla on pitkä lista mahdollisia sivuvaikutuksia. EPAlla sitä vastoin ei ole lainkaan sivuvaikutuksia.

Erittäin arveluttava väite, koska omega-3:n hyödyistä ei ole riittävästi tieteellistä näyttöä. On myös huomioitava erityisesti mikä on Tohtori Tolosen kohderyhmä. Mielenterveyspotilaat eivät ole tyhmiä, mutta osa on epätoivoisia ja tarttuvat mihin tahansa oljenkorteen, joka kuullostaa pelastukselta tuskasta. Ottaako Tohtori Tolonen vastuun, kun joku jättää lääkityksensä ottamatta ja tekee joko itselleen tai muille jotakin? Epäilen, ettei ota.

Alkuperäinen Bio-Vita Oy:n teksti PDF-muodossa, on mahdollista että Tohtori Tolonen joutuu muuttamaan tekstiään elintarvikeviraston määräyksestä.


Kovia väitteitä I (päivitetty 3.11.2005)

Bio Vita Oy:n sivulla väitetään mm. seuraavaa skitsofreniapotilaista:

Potilaan aivot rappeutuvat, ellei niitä hoideta kalaöljyllä. Psyykenlääkkeet eivät jarruta aivojen surkastumista.

Tuon väitteen todenperäisyyttä tuskin tarvitsee edes kummemmin perustella? Tuolle täysin perättömälle väitteelle ei löydy mitään näyttöä tieteen, tuskin edes pseudotieteen parista.


Puuttuvaa lähdekriitiikkiä (päivitetty 3.11.2005)

Tohtori Tolosen esittämiin tietoihin on syytä suhtautua tietyllä varauksella. Hän ei jaa luontaistuotteista tietoa vilpittömin mielin, vaan hänen toimintaansa ohjaa normaalin yritystoiminnan keskeinen motiivi: raha. Monet saattavat erehtyä luulemaan, että hänen esittämänsä linkit mitä erilaisimpiin tutkimuksiin olisivat paikkansa pitäviä, mutta näin ei valitettavasti aina ole.

Usein linkit johtavat esim. PubMed:istä löytyviin tiivistelmiin, jotka eivät kuitenkaan takaa missään määrin tiedon tai tuloksen laatua. "Leikkaa ja liimaa" -tekniikalla on helppo poimia asiayhteydestään irrallisina toisen merkityksen saavat yksittäiset lauseet ja käyttää niitä osoituksena milloin minkäkin tuotteen suotuisista vaikutuksista.

Kuitenkin ehkä tärkeintä on kohdistaa katse Tohtori Tolosen viljelemiin lähteisiin tarkemmin. Olemme useissa yhteyksissä kuulleet hänen kritisoivan lääketeollisuutta milloin mistäkin. Ei kannata unohtaa sitä tosiasiaa, että luontaistuotekauppa kilpailee samoista sairaiden rahoista.

Tohtori Tolonen pitää E-EPA:aa hyvänä vaihtoehtona skitsofrenian hoidossa. Bio Vita Oy:n sivuilla hän käyttää suosikkireferenssinään englantilaisia tohtoreita David Horrobinia ja Basant Puria. Kummankin tohtorin suhteen on syytä olla varovainen, pintakiillon takaa paljastuu rahan valta.

Bio Vita Oy:n sivuilta löytyy Horrobinista tietoa:

"Kuka oli David Horrobin?
...
Hän perusti Medical Hypothesis -nimisen lääketieteen ammattilehden. Lisäksi hän perusti kaksi biotekniikkayhtiötä, joista englantilainen Laxdale kehittää uusia valmisteita"

Näiden lisäksi Horrobin on perustanut mm. Efamol Ltd:n ja Scotia Pharmaceuticals Ltd:n. Hän on kuulunut Britannian 100:n rikkaimman joukkoon, josta voimme päätellä luontaistuotekaupan olevan oikean kultakaivoksen.

David Horrobinin yritykset valmistavat lisäravinteita, mikä tekee hänen asemansa näiden samojen lisäravinteiden tutkijana kyseenalaiseen valoon. Mm. Laxdale Ltd valmistaa EPA:aa, jonka Horrobin väittää olevan hyödyksi skitsofrenian hoidossa. Samaa Laxdalen EPA:aa käytti myös äskettäin Suomessa vieraillut tohtori Agnes Ayton (ks. aiempi artikkeli Tohtorit sotasilla. Aytonilla ja Laxdalella on mm. yhteinen patenttihakemus Norjassa (s. 16).

Jokainen löytää lisää tietoja helposti googlettamalla. Esimerkki Horrobinin epäillyttävästä toiminnasta löytyy artikkelista Primrose Oil and Eczema: How Research Was Promoted and Supressed. Tuo kertoo varmasti paljon. Artikkelista on linkki myös British Medical Journalin muistokirjoitukseen, jossa todetaan Horrobinista mm. seuraavaa:

"Horrobin was a scholarship-winning high-flyer, author and publisher as well as a medical academic before being drawn into marketing the ill-starred evening primrose oil on a dubious research base. One of his researchers was recently found guilty by the GMC of falsifying clinical trials of one of the three products. Worse, the company had offered inducements to researchers in the shape of royalties on sales."

Horrobinin oman yrityksen tutkija jäi kiinni tutkimustulosten väärentämisestä... On myös muistettava, että tohtori David Horrobin julkaisi kymmenittäin omia markkinoimilleen tuotteille myönteisiä "tutkimustuloksiaan" omistamassaan Medical Hypothesis -lehdessään, jonka päätoimittaja hän myös toimi.

Myös Tohtori Basant Puria on syytä epäillä. Hänellä on osoitettavissa oleva suhde tohtori Horrobiniin, jonka yritys Efamol Ltd on rahoittanut hänen tutkimuksiaan, esimerkiksi:

"Efamol Ltd are sponsoring a major series of research programmes into these three linked disorders and important advances have emerged in findings presented to date. These include-.-

...
Research from the Royal Postgraduate Medical School at Hammersmith by Dr Basant Puri, ..."
(http://home.iprimus.com.au/rboon/DietarySupplements.htm).

Tohtori Tolosen tarkoitus on tehdä bisnestä monen muun lääkärin ja tutkijan tavoin. Se, että jossakin on tehty tutkimus, ei kerro koko totuutta. Tutkimuksen tekijällä voi olla oma lehmä ojassa, kuten Horrobinin tapauksessa. Britannian sadan rikkaimman joukkoon ei pääse sattumalta. Tolonen väittää rahan ohjaavan lääketeollisuuden ja lääkäreiden toimintaa. Todellisuudessa sama raha ohjaa samalla tavalla myös Tolosen ja koko luontaistuoteteollisuuden toimintaa. Sitä ei kannata unohtaa.



Tohtori tuomioistuimessa (päivitetty 11.10.2005)

Ymmärtääksemme Tohtori Tolosen ja Bio-Vitan Oy:n yhteys, palataan hetkeksi historiaan. Toivoakseni tämä valottaa myös taustaa, miksi Tohtori on kovin halukas esiintymään Tukiasema.netissä ja muilla keskustelupalstoilla omia tuotteittaan esille tuoden. Lisäksi tämä kertoo Tohtori Tolosen tuotteiden pakkausten ulkoasun historiasta.

Tohtori Tolonen perusti Bio-Vita Oy:n 21.6.1989 (lähde: YTJ). Sitä aiemmin Matti Tolonen toimi vuodesta 1985 alkaen Pharma Nordin (luontais)tuotteiden myynnin edistäjänä mm. levittämällä myyntiä edistävää tietoutta (vrt. Tolosen nykyinen toiminta). Vuosina 1985 - 1989 Tohtori Tolonen sai rojaltteja Pharma Nordilta yli 5,8 miljoonaa markkaa (yli 0,98 miljoonaa euroa).

Tolosen Bio-Vita Oy:n ja Pharma Nordin sukset menivät ristiin 1990 alkaen. Bio-Vita toimi lyhyen aikaa Pharma Nordin jälleenmyyjänä, kunnes aloitti oman kilpailevan tuotteen maahantuonnin Englannista. Bio-Vita Oy ei tyytynyt vain tavalliseen kilpailuun, vaan myös kopioi tuotteensa pakkauksen ulkoasun Pharma Nordin vastaavasta ja nimesi tuotteen samannimiseksi (Bio-Kuitu). Ainoa ero pakkauksissa oli, että Pharma Nordin pakkauksessa ollut morttelin kuva korvattiin Tolosen naamakuvalla ja pienellä tekstimuutoksella. Tuote ei kuitenkaan ollut sama. Pakkauksen ulkoasun ja nimen kopioimisen tarkoituksena oli hyödyntää Pharma Nordin tuotteiden mainetta.

Pharma Nord vei asian markkinatuomioistuimeen, joka antoi asiasta päätöksen MT:1992:017 kesäkuussa 1992. Bio-Vita Oy:n todettiin menetelleen sopimattomasti ja kielsi 100.000 markan sakon uhalla Bio-Vitaa käyttämästä tuotepakkauksia, jotka erehdyttävästi muistuttavat Pharma Nordin tuotesarjan pakkauksia. Lisäksi Bio-Vita Oy sai maksettavakseen Pharma Nordille aiheutuneet oikeudenkäyntikulut, 120.000 markkaa.

Usein aika haalistaa muistot. Onneksemme voimme yhä tänä päivänä huomata, että jotkin asiat pysyvät ennallaan. Bio-Kuitu on vuosien saatossa säilynyt markkinoilla. Vertaa näitä: Pharma Nordin Bio-Kuitu vuonna 2005 näyttää tältä, Bio-Vita Oy:n Bio-Kuitu (huomaa sama nimi!) nykyisin tältä.

Tapaus herättää väkisin ajatuksia, tuo esiin mahdollisen motiivin Tolosen jopa lääkäriliiton eettisiä sääntöjä rikkovalle markkinoille ja omien tuotteiden esille tuomiselle mm. Tukiasema.netissä. Jos 15 - 20 vuotta sitten saadut palkkiot vieraasta yrityksestä olivat yli 245.000 euroa vuodessa, on oman yrityksen tuoton oltava huikeasti enemmän tänä päivänä (huomioiden luontaistuotemarkkinoiden kasvun). Yrittäjyys on kunniallinen ammatti ja erittäin kannustettavaa, mutta voimmeko hyväksyä yrityksen epämoraalisen toiminnan heikommassa asemassa olevien kustannuksella?



Tohtorit sotasilla (päivitetty 10.10.2005)

Englantilaisen tohtori Agnes Aytonin käynti Suomessa ei jäänyt Tohtori Toloselta noteeraamatta. Kolleegaansa tukeutuen hän aloitti Tukiasema.net:issä ketjun, joka lopulta johti kinasteluun psykiatri Sami Anttilan kanssa. Seuraavat Anttilan viesteistä eivät olleet Tohtori Tolosen mieleen:

Sami Anttila 42. re: Psykiatri Agnes Aytonin luento
17. syyskuuta 2005 10:30
Oletko varma että Aytonin innon takana on pelkästään tieteellinen mielenkiinto eikä patenttihakemus EPA:sta?

Sami Anttila 76. re: Psykiatri Agnes Aytonin luento
18. syyskuuta 2005 12:39
Aina ei ole kyse salaliitosta. Onhan sekin mahdollista että tutkija ei enää saa apurahoja, koska on menettänyt uskottavuutensa tiedemaailman edessä. Tämä jälkimmäinen taitaa olla paljon yleisempää kuin tuo Tolosen esiin tuoma puoli, jota sitäkin esiintyy. Aivan viime vuosina on Suomessakin nähty upean uran aloittanut tutkija, jonka ideat olivat aluksi liian rohkeita, mutta julkaistiin sittemmin Naturessa.

Aytonin yhtenä ongelmana on bisnekseen lähteminen tutkimuksen alkutaipaleella. Se ei herätä luottamusta.

Sami Anttila 79. re: Psykiatri Agnes Aytonin luento
18. syyskuuta 2005 12:47
Ei vaan bisnekseen lähteminen tutkimuksen alkutaipaleella. Jos haetaan Norjasta patenttia ja kierretään luennoimassa EPA:n erinomaisuudesta, se ei herätä luottamusta. Laitoin muuteen asiasta viestiä lehdistöön että huomaavat ottaa tämän sidonnaisuuden huomioon.

Sami Anttila 284. re: Psykiatri Agnes Aytonin luento
26. syyskuuta 2005 09:16
(SA lainaa Tolosen viestiä 283.) "Lasten ja nuorten psykiatri Agnes Ayton kertoi toimineensa psykiatrina 20 vuotta ja pettyneensä siihen informaatioon (lue markkinointiin), mitä hänelle on annettu lasten ja nuorten lääkehoidon tehosta ja turvallisuudesta. Siksi hän onkin ottanut avuksi ravitsemushoidon, joka hänen mukaansa parantaa lääkityksen tehoa ja turvallisuutta. Ihmettelen, miksi sitä pitää vastustaa (ellei vastausajalla itsellään ole taloudellisia tai muita etuja ajettavanaan)? "

Agnesin kantaa ei ole mitään syytä vastustaaa, jos kyse on täysin ongelmattomasta ravintolisästä. EPA:sta tiedetään että se aiheuttaa sivuvaikutuksia ja yhteisvaikutuksia ja maksaa melko paljon. Kun lisäksi tiedetään että Agnesilla on taloudellinen sidos EPA:aan, on syytä suhtautua hänen tutkimuksessaan saamiin tuloksiin ja varsinkin suosituksiin suurella varauksella. Eihän meillä ole mitään tietoa siitä onko Agnesin kohdalla kyse ihan samasta kuin Seroxatin tutkimustulosten vääristämisen kohdalla. Rahanahneus tekee erikoisia asioita ihmisessä.

Muuten Tolonen, oletko edelleen sitä mieltä että kirjoittelen täällä jonkun lääkeyrityksen bulvaanina ja saan tästä taloudellista hyötyä?

Tohtori Tolonen, joka on jättänyt tässäkin ketjussa vastaamatta Tukiasema.netin pääasiallisen käyttäjäkunnan (mielenterveyspotilaat) kriittisiin kysymyksiin, hermostuu Anttilalle:

Tohtori Tolonen 347. re: Psykiatri Agnes Aytonin luento
8. lokakuuta 2005 12:03
tri Anttilalle:
Olen kehottanut sinua noudattamaan Suomen Lääkäriliiton eettisiä ohjeita ja olemaan panettelematta kollegoitasi julkisuudessa. Kuten sinun pitäisi tietää, tulee lääkärin aina ottaa yhteyttä suoraan kollegaansa, jos ilmenee ammatillisia ristiriitoja (lue viestit 45, 69 ja 71). Tohtori Ayton on nimenomaan kehottanut sinua ottamaan häneen yhteyttä, mutta niin et sinä ole tehnyt, vaan olet solvannut häntä ja pyrkinyt saattamaan hänet ammatillisessa mielessä yleisen halveksunnan alaiseksi julkisesti. Olet mustannut myös Suomi-kuvaa aiheuttamalla kansainvälisen selkkauksen psykiatrien ammattialalla. Olet vetänyt tähän mukaan Suomen Lääkäriliiton ja Psykiatriyhdistyksen, joiden yhteystiedot tri Ayton on pyytänyt, ilmeisesti ottaakseen niihin yhteyttä. Tri Anttila vastaa itse seurauksista.

No huh huh, mitä tekstiä. Tolonen ei selvästikään osaa katsoa peiliin. Anttila muistuttaakin häntä tästä:

Sami Anttila 348. re: Psykiatri Agnes Aytonin luento
8. lokakuuta 2005 12:17
Laittaisitko Tolonen sen viestisi Aytonille nähtäväksi? Olet lainannut minua niin monta kertaa väärin että haluaisin nähdä, mitä olet kirjoittanut. Pyydän tietenkin tätä viestiä myös Aytonilta ja jos sen saan, laitan sen esille tänne.

Korostan että haluan ehdottomasti nähdä viestisi Aytonille. Miten muuten voisin vastata hänelle?

Mitä tulee Lääkäriliiton eettisiin ohjeisiin, niin Tolonen rikkoo niitä räikeästi markkinoinnissaan. Olen ollut sinuun yhteydessä emailin välityksellä jo vuosia sitten. Silloin lupasit poistaa skitsofrenian hoitoa koskevat väärät väitteesi Biovitan sivuilta, poistitkin ne mutta palautit ne takaisin muutaman viikon kuluttua. Vasta tämän jälkeen olen kritisoinut toimintaasi julkisesti.

Myös muissa suhteissa Tolonen on toistuvasti rikkonut eettisiä ohjeita ja hyviä käytöstapoja niin monta kertaa että en täysin ymmärrä tätä yhtäkkistä pyrkimystä etiikan ajajaksi.

Jostakin syystä Tohtori Tolonen ei toistuvista pyynnöistä toimita nähtäväksi Aytonille lähettämäänsä viestiä, vaan jatkaa uhoamistaan:

Tohtori Tolonen 366. re: Psykiatri Agnes Aytonin luento
10. lokakuuta 2005 12:47
Arvaten tri Anttilan yrittävän päästä pälkähästä venkoilemalla, lähetin tri Aytonille kaikki Anttilan alkuperäiset viestit ja kehotin häntä (Aytonia) käännättämään ne englanniksi valantehneellä kielenkääntäjällä. Silloin ne pätevät kirjeenvaihdossa Suomen Lääkäriliiton ja Suomen Psykiatriyhdistyksen kanssa ja mahdollisesti myös oikeudessa. Käsitykseni mukaan tri Anttila on solvannut julkisesti tri Aytonia; mahdollinen solvaaminen on tapahtunut Suomessa, jossa asianomistajalla on vuosi aikaa nostaa kanne. Ikävä kyllä myös ylläpito voi joutua vastuuseen sallittuaan mahdollisen solvaamisen (samaan tapaan kuin lehden päätoimittaja salliessaan lehdessään solvaamista).

Huvittavaa on se, että Tohtori Tolonen on itse solvannut Anttilaa mm. ulkonäöstä, väittänyt Anttilan olevan jonkin lääketehtaan bulvaani Tukiasema.netissä sekä itse rikkonut esimerkiksi Suomen Lääkäriliiton eettisiä sääntöjä. Tosin Tolonen ei liittoon kuulu, joten siltä osin asiaan on vaikea puuttua. Käsitykseni mukaan Agnes Ayton ei ole vastannut Sami Anttilan hänelle lähettämään sähköpostiin.

Tolonen hakee tyypilliseen tapaansa tukea omille väitteilleen auktoriteeteista, joiden tieteellinen uskottavuus on kyseenalaista. Sen lisäksi, että Agnesin "maailmaamullistava" tutkimustulos E-EPA:n käytöstä Anorexia Nervosan hoidosta perustuu vain 7 henkilön testiryhmään, on myös huomioitava mahdolliset taloudelliset motiivit EPA:n ylistämiseen:

Patentti Norjassa: ks. sivu 16.

Ketju Psykiatri Agnes Aytonin luento kannattaa lukea ylläpidon välistä tekemien muutamien viestien poistoista huolimatta läpi. Yli 400 viestiä kertoo paljon Tolosen asiakaskuntaan suhtautumisesta ja tavasta toimia/markkinoida omia tuotteitaan siellä, missä sitä ei pitäisi tehdä. Psyykkiset sairaudet eivät onneksi tee ihmisestä helposti höynäytettävää tai tyhmää, Tukiasemalaiset osaavat kritisoida joukolla Tolosta ja ketjussa kyteekin selvää Tolos-vastaista kapinahenkeä.

[EDIT 17.10.2005 ja 18.10.2005]:

Sami Anttila 417. re: Psykiatri Agnes Aytonin luento
14. lokakuuta 2005 19:21
Ayton ei ole vastannut viestiini.

Tohtori Tolonen 418. re: Psykiatri Agnes Aytonin luento
17. lokakuuta 2005 15:46
Tri Ayton ilmoittaa:
"Dr Anttila asked me to send your e-mails to him in a rather arrogant e-mail, so I did not respond." Tri Ayton kertoo myös tehneensä Anttilasta valituksen Suomen Lääkäriliittoon. Suomalainen sananlasku sanoo: "Arvaa oma tilasi, anna arvo toisellekin."

Mikäli Tohtori Tolosen viesti pitää paikkansa, on Agnes Aytonin tavat yhtä luokattomia kuin Tohtori Tolosen. Miksi ei vastata suoraan sähköpostia lähettäneelle kollegalle, miksi lähettää se Tolosen kautta? Vääristeleekö Tolonen Aytonin viestiä, kuten hän manipuloi Bio Vita Oy:n sivuilla esitettyjä väitteitä luontaistuotteiden parantavista vaikutuksista?

Tohtori Tolonen muokkaa viestejään jälkikäteen? Vertaa edellä olevia alkuperäistä viestejä 347 ja 366 sekä samoja viestiä pari päivää myöhemmin uudelleen siistimmiksi muokattuina:

Tohtori Tolonen 347. re: Psykiatri Agnes Aytonin luento
8. lokakuuta 2005 12:03
tri Anttilalle:
Olen kehottanut sinua noudattamaan Suomen Lääkäriliiton eettisiä ohjeita ja olemaan panettelematta kollegoitasi julkisuudessa. Kuten sinun pitäisi tietää, tulee lääkärin aina ottaa yhteyttä suoraan kollegaansa, jos ilmenee ammatillisia ristiriitoja (lue viestit 45, 69 ja 71). Tohtori Ayton on nimenomaan kehottanut sinua ottamaan häneen yhteyttä, mutta niin et sinä ole tehnyt, vaan olet solvannut häntä ja pyrkinyt saattamaan hänet ammatillisessa mielessä yleisen halveksunnan alaiseksi julkisesti.

[Viestin kirjoittaja on muokannut viestiä 12.10.2005 9:58:03]

Tohtori Tolonen 366. re: Psykiatri Agnes Aytonin luento
10. lokakuuta 2005 12:47
Arvaten tri Anttilan yrittävän päästä pälkähästä venkoilemalla, lähetin tri Aytonille kaikki Anttilan alkuperäiset viestit ja kehotin häntä (Aytonia) käännättämään ne englanniksi valantehneellä kielenkääntäjällä.

[Viestin kirjoittaja on muokannut viestiä 12.10.2005 9:58:56]

Miksi Tohtori Tolonen kaunistelee esittämiään mielipiteitään jälkikäteen? Onko hän vihdoin tajunnut yleisön suosion siirtymisen vastapuolelle, yrittääkö hän epätoivoisesti vaikuttaa hänestä viestiensä kautta välittyvään mielikuvaan hänestä? Jokainen osaa vetää omat johtopäätöksensä tästä.

[EDIT 18.10.2005]:

Ayton vastasi kuin vastasikin Sami Anttilalle. Valitettavasti Anttila ei julkaissut viestiä, joten emme saa tietää, mikä Aytonin tarkka käsitys Tolosen viestien sisällöstä on ollut.

Sami Anttila 428. re: Psykiatri Agnes Aytonin luento
17. lokakuuta 2005 19:26
Ayton vastasi juuri ja ilmeisesti hän on luottanut siihen käännökseen minkä Tolonen on hänelle tehnyt. Näin ainakin päättelen. Ja ymmärsin että hän ei enää täysin luota tähän käännökseen.

Ketju on tällä hetkellä Tukiaseman ylläpidon syynissä ja menossa todennäköisesti poistoon, lähinnä parin viimeisen päivän aikana käydyn käyttäjien välisen "sanasodan" vuoksi - ei Tohtori Tolosen esittämien markkinointipuheiden.



Uusi masennuslääkeskandaali? (päivitetty 4.10.2005)

Tohtori Tolonen aloitti 30.9.2005 Tukiasema.netin lääkekeskustelussa viestiketjun otsikolla Uusi masennuslääkeskandaali?. Siinä hän kertoo Suomessa uuden, toistaiseksi vähän käytetyn masennuslääkkeen Cymbaltan (mahdollisesta) riskistä nostaa lääkkeen käyttäjän itsemurha-alttiutta.

Asiasta virisi vilkas keskustelu, jossa mielipiteitä vaihdettiin puolin ja toisin. Esitin Tohtori Toloselle 4 kysymystä, jotka jäivät ilman hänen vastaustaan:

1. Uskotko, että masennuslääkkeet ovat vaarallisia suomalaisille käyttäjille?

2. Kumpi on mielestäsi suurempi itsemurhan riskitekijä masentuneelle, olla ilman mielialalääkitystä vai lääkkeiden käyttö?

3. Kuinka monta masennuslääkkeiden käytöstä aiheutuvaa itsemurhaa tehdään Suomessa vuosittain? Myös oma arviosi riittää.

4. Olisiko itsemurhien määrä suurempi, jos masennuslääkkeitä ei käytettäisi?

Tohtori Tolonen ei vastaa näihin kysymyksiin. Tähän hetkeen mennessä kysymykset on esitetty hänelle yhteensä 10 kertaa, ensimmäisen kysymyksen esittämisen jälkeen hän on kirjoittanut aiheen vierestä 8 viestiä. Erään toisen nimimerkin esitettyä Toloselle kysymyksen:

"Jos potilaan masennus lievenee ja toimintakyky lisääntyy etyyli-epan ansiosta, miksi sen käyttö ei lisäisi samalla potilaan itsemurhariskiä kuurin alussa?"

Täysin aiheelliseen kysymykseen (huomioiden, kuinka paljon Tolonen on markkinoinut E-EPA:aa Tukiasema.netissä masennuksen hoitoon) tuli Tohtori Toloselta yksiselitteinen vastaus:

"Yksi hullu ehtii kysyä enemmän kuin kymmenen viisasta vastata."
- Suomalainen sananlasku"

Tämä kertoo Tohtori Tolosen ylimielisestä suhtautumisesta mahdolliseen asiakaskuntaansa ja osoittaa samalla, ettei häneltä löydy todellisia perusteita psyykelääkevastaisuuden lietsomiseen. Ainoa pääteltävissä oleva syy on, että hän haluaa kahmia mahdollisimman paljon asiakkaita mielenterveyspotilaiden joukosta ja uskoo sen olevan helppoa. Se haisee epämoraaliselta ja maistuu heikommassa asemassa olevan hyväksikäytön yritykseltä.